flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок встановлення юридичного факту родинних відносин

20 квітня 2023, 14:52

В Тернопільському бюро правової допомоги роз'яснили, який порядок встановлення юридичного факту родинних відносин.

Зазначається, що дане питання регулюється Цивільно - процесуальним кодексом УкраїниПостановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”.

Для того, щоб підтвердити родинні зв'язки, необхідно подати заяву в суд про встановлення факту родинних відносин. Така заява подається особою до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем її проживання.

Заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати, як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 175 ЦПК України, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 318 ЦПК України.

Також відповідно до ст.318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено:

який факт заявник просить встановити та з якою метою;

причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

докази, що підтверджують факт.

Тобто, до заяви необхідно додати докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, постанову нотаріуса про відмову у видачі свідоцтва на спадщину, документи з органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану.

"Зокрема, доказами, які підтверджують наявність цього юридичного факту можуть бути: автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які містять відомості про родинні відносини осіб. Також доказом можуть бути і пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником", - йдеться в роз'ясненні.

За подання заяви сплачується судовий збір.

Прес-служба суду