flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Раді зареєстровано проєкт щодо забезпечення поетапного впровадження ЄСІТС у кримінальне провадження

29 листопада 2022, 10:36

23 листопада народні депутати Сергій Іонушас та ін. зареєстрували в Парламенті законопроєкт № 8219 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи».

Головним комітетом визначено Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності.

У зв'язку зі складністю та тривалістю розробки та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у цілому, а також зважаючи на значний обсяг бюджетних коштів, необхідних для забезпечення її функціонування на належному рівні, законопроєктом запропоновано забезпечити поетапне впровадження ЄСІТС шляхом внесення відповідних змін до КПК України, за аналогією до прийнятих у 2021 році змін і доповнень до КАСЦПК і ГПК, зазначають ініціатори проєкту.

Метою законопроекту визначено створення законодавчих умов для забезпечення поетапного початку впровадження ЄСІТС у кримінальне провадження.

У пояснювальній записці зазначається, що для забезпечення ефективного запровадження Електронного суду необхідно внести зміни до статті 35 КПК, у якій передбачити можливість подання учасниками справи процесуальних документів в електронній формі до суду з використанням ЄСІТС.

Також запропоновано доповнити статті 135 та 136 Кримінального процесуального кодексу та передбачити можливість виклику особи шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС.

Пропонується доповнення статті 336 КПК для регламентації порядку проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження.

Також запропоновано зміни до статей 385 та 387 КПК, згідно з якими відбір і визначення присяжних проводиться із використанням модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Внесенням змін до перехідних положень КПК передбачено порядок початку функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС.

Прес-служба суду

Джерело: Ліга.Закон