flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрали чинності зміни до КПК щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження

14 грудня 2022, 09:24

11 грудня 2022 року набув чинності Закон № 2751-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану».

Документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 10 грудня.

Під час опрацювання вказаного Закону Парламент урахував пропозиції, що були висловлені Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Відтепер положеннями Кримінального процесуального кодексу України передбачена можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження не лише, яке не завершилося направленням обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, а й матеріалів кримінального провадження, в якому обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності направлено до суду, проте підготовче судове засідання не відбулося; судовий розгляд розпочато, проте рішення суду за результатами його розгляду не ухвалено; судом ухвалено рішення, проте воно не набрало законної сили.

До цього часу Кодексом не було визначено механізму відновлення кримінальних проваджень у разі неможливості передачі судових справ із судів, що знаходяться в районі проведення бойових дій чи на тимчасово окупованій території, вирок в яких не ухвалено або не набрав законної сили. Така ситуація призводила до відмови судами у задоволенні заяв про відновлення втрачених матеріалів та створювала умови порушення права на справедливий та упродовж розумного строку судовий розгляд, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Додатково Законом удосконалено процедуру скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або зміни запобіжного заходу з інших підстав.

За матеріалами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Прес-служба суду

Джерело: Ліга.Закон