flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей в Галицькому районному суді

02 листопада 2011, 16:34

За ініціативи ДСА України в українських судах відбуваються «Дні відкритих дверей». Такі заходи ініційовано з метою забезпечення прозорості та відкритості в діяльності судів, обізнаності широкої громадськості з їх діяльністю, забезпечення права вільного доступу громадян до інформації та вільного доступу до всіх сфер суспільного і державного життя України. Наш суд не став винятком, тому 28. 10. 2011 р. в Галицькому районному суді відбувся День відкритих дверей.

Про проведення даного заходу судом проінформовано громадськість шляхом поміщення відповідного оголошення в засобах масової інформації, на офіційній веб–сторінці суду, на дверях суду, також текст оголошення переданий до загальноосвітніх та професійно-технічних закладів району. 

Суд відвідало біля 150 громадян та учнів  загальноосвітніх та професійно-технічних закладів району.  

Всім відвідувачам було запропоновано переглянути інформаційно-освітній фільм про місцеві суди та судову систему в Україні. Фільм розказує на прикладі одного з місцевих загальних судів про принципи роботи судової влади в Україні.

Після чого відвідувачі суду ознайомилися з роботою суду, а розпочалося все з  канцелярії  суду,  де присутні  дізналися  про  реєстрацію,  рух документів, що надходять до суду  та  порядок  роботи  з  ними  в  програмі  ДЗС, порядок реєстрації справ різних категорій, порядок ведення обліково–статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень. Старший секретар суду    Целюпа А. Б. та секретар суду Яценович Г. Я. наглядно продемонстрували відвідувачам роботу з КП «Документообіг загальних судів». Також у доступній для дітей формі роз’яснено  порядок  надання  та  отримання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні  наслідки порушення правил поведінки в  суді. Відповіді на такі питання висвітлені в окремій брошурі та роздані дітям.

             Зазначаємо, що вказаний захід нами був детально спланований з урахуванням категорії та віку відвідувачів та при його  підготовці було проведено велику роботу, щодо оформлення дитячих стендів з наглядовим матеріалом, щодо підбору правового матеріалу,   підготовки брошур, підготовки промови на тему «Злочинність серед неповнолітніх» та ін.

Тож, після відвідин канцелярії суду присутні оглянули стенди, оглянули правову літературу, яка була їм представлена. На питання дітей  ми детально розповідали про те, в якій з галузей права використовується той чи інший кодекс. Зачитаний розділ 2 Конституції України «Про права, свободи та обов`язки людини і громадянина».

            Далі присутні перемістилися прослухали промову керівника апарату суду на тему «Злочинність серед неповнолітніх».  При підготовці даної промови   використані  дані судової статистики проведені суддею Верховного Суду України Мачужак Ярославою Василівною та старшим консультантом управління узагальнення судової практики Верховного Суду України  Лавровською Іриною Борисівною. Статистичні дані починаються від років незалежності України, та показують загрозливу статистику злочинності серед неповнолітніх за останніх 5 років, аналіз та причини динаміки росту злочинності серед неповнолітніх, категорії розглянутих справ та призначенні види покарань.  З радістю та гордістю відмічаємо, що такою актуальною темою сьогодення вдалося зацікавити дітей, які охоче вступали в діалог, дискутували, зокрема з питань негативної дії алкоголю та наркотиків на неповнолітніх дітей, обставин, що спонукають неповнолітніх дітей на шлях злочинності та ін.  Також керівником апарату суду   було вручено дітям брошури: «Права дитини» та «Права дитини в суді», в яких  визначені права дітей різного віку.

            При огляді архіву суду присутніх вразило те, що у ньому зберігаються рішення, ще з 1945 року, у підтвердження даного факту заступником керівника апарату була зачитана історична довідка суду. Про порядок зберігання справ розповів консультант-архіваріус Зубарєв Р. Ю.

Головний спеціаліст з інформаційних технологій Демченко В. О. зазначив, що на ньому лежить колосальна ділянка роботи, оскільки він відповідальний  за належне функціонування звукозаписуючих пристроїв та КП «Документообіг загальних судів», за те щоб вся мережева сітка була у справному стані.

У залі судового засідання відвідувачі суду мали можливість бути присутніми на розгляді судових справ. Секретарі судових засідань Гомерда Г. М. та Матейко О. С. ознайомили присутніх про виконання процесуальних дій в КП «ДЗС», ознайомили зі стадіями судового процесу та розповіли про фіксування судового засідання технічними засобами.

          Працівник спеціального підрозділу судової міліції Жидан М. С. розповів   про  систему  забезпечення  порядку та  безпеки  під  час судових  засідань, про  спеціальну  систему  доставки  до  суду  потенційно  небезпечних  підсудних, продемонстрував присутнім роботу металодетектора,   пояснив порядок перебування у приміщенні суду.         

Побували  школярі  у  кабінеті  помічників  суддів, які розповіли, що на   них  лягає  дуже  велика  та  відповідальна  робота  щодо  пошуку  та  підготовки  інформації,  забезпечення  проведення  судового  засідання,  виконання  доручень,  пов’язаних із  веденням  судової  справи. 

Секретарі судового засідання у свою чергу наголосили, що вони перебувають  в  самому центрі  роботи  суду,  занотовуючи  весь  хід  судового  процесу.  І  на  помічників,  і  на  секретарів  лягає  дуже  велика  відповідальність,  адже  у  розгляді  судової  справи навіть  технічна  помилка може  коштувати  дуже  дорого.  Втім,  як  зазначили  самі  працівники,  ця  робота  надає  колосальний  досвід  та  практичні  навички.             

Також школярі мали можливість відвідати робочі кабінети суддів, а саме судді Юсип І. М. та Мельника І. І. Вони мали можливість задати питання та отримати вичерпні та змістовні відповіді.

Напослідок всім відвідувачам суду було вручено різні брошури, зокрема: «Як і де отримати юридичну підтримку?»; «Чи можливо залагодити спір без суду?»; «Як оскаржити судове рішення у цивільній справі?»; «Що потрібно знати потерпілому?»; «Як оскаржити рішення органів дізнання, слідства, прокуратури, суду?»; «Путівник по судовій системі України» та ін. У фінальній частині, за підсумками  проведеного заходу Дня відкритих дверей, діти та відвідувачі суду висловили подяку керівництву суду.

Школярі 9-11 класів зазначили, що на даний час перебувають в пошуку професії і такий захід допоможе тим, хто вже зацікавився правознавством і мріє свою майбутню професію пов`язати з ним. 

x